Търсене в този блог

СЯНКА И КОСТЗдравейте, ето и ревю на една от наскоро  прочетените книги . Името и е "Сянка и кост'' от Лий Бърдуго.  Издадена у нас от издателство Егмонт.

Заобиколена от врагове, някога могъщата Равка е разделена на две от Долината на смъртната сянка, ивица от почти непрогледен мрак, населена с чудовища. Сега съдбата й лежи на плещите на самотно осиротяло момиче.
Алина Старков не е видяла добро в живота си. Но когато полкът й е атакуван на ръба на Долината и най-добрият й приятел е смъртно ранен, Алина открива в себе си неподозирана сила, която не само ще спаси живота й, но и може би е ключът към обединяването на раздираната от войни страна. Откъсната от всичко, което познава, Алина е отведена в двореца, за да бъде обучена за Гриша, част от магьосническия елит, предвождан от тайнствения Тъмнейший.
Но този великолепен свят не е това, което Алина е очаквала. Мракът напредва, страната разчита на неосъзнатите й сили, а тя ще трябва да се изправи пред тайните на Гриша... и пред тайните на сърцето си.

"Сянка и кост" е началото на поредица наречена "Гриша". Завладяваща,
мрачна приказка за едно момиче, изправено пред съдбата да спаси света. Алина Станков,
както е и името на главната героиня е обикновено момиче, израснало като сирак, познаващо само сиропиталището на един благородник за свой дом.
Тя и нейният най-добър приятел Мал живеят за да служат на армията, борещи се с трудният живот, на който ги подлага войната... но всичко се променя когато Алина открива своята дарба.Тя призовава светлината на слънцето. Вече порасналото сираче се превръща във вторият по сила гришанин  в Равка. 
Животът на Алина се променя. Тя вече е красива дама, желана от всички личност, чието обожание граничи с поклонничество пред светица.
Но най-важно е не вниманието на другите дворяни а именно на самият Тамнейший. С цялата си мрачна загадъчност, сила и красота, Тъмнейший - принцът на мрака, променя Алина и света в който тя живее из основи... 
Докато именно този свят не се разпадне и тя не заменя красотата на Малкият дворец, за да се скита в търсене на едно изгубено приятелство и сила, толкова могъща, че да спаси или унищожи Равка.

Влюбих се в тази книга, в начина по който е написана, в героите, в сюжета, във всичко! Толкова обичам мрачните приказки за смели герои спасяващи света, кралства и магия, че не мога да се нарадвам на тази книга. Най-интересни ми бяха отношенията между Алина и Тамнейший. Мрак и светлина... вълнуващо, а?Харесах всеки елемент от света на книгата. Събития бяха достатъчно динамични и вълнуващи за да ме заинтригуват. Действията следваха своят естествен път и героите плавно разкриваха повече за себе си.  
Алина е като грозното патенце в началото но с всяка следваща глава се вижда промяната в нея. В начина по който изглежда и по това как преоткрива  силата в себе си, как открива приятели сред тези за който смяташе, че е невъзможно.Но въпреки това не забравя Мал и миговете, в които те двамата са заедно изправени пред света.
Мал, от своя страна е идеалният герой - жертвоготовен, смел, умен но въпреки това не ме спечели на своя страна.
Тъмнейший обаче ми направи огромно впечатление още с появата си в началото на книгата. На въпроса кой ми е любилият злодей от книга, вече имам отговор - Тъмнейший.
"Сянка и кост"е книга преплитаща символиката  между мрака и светлината, - толкова различни но и неизменно свързани.Героите са силни, моментите интересни а обратите неочаквани. 
Определено ще продължа с книгите на Лий Бардуго.
Оценка: 6 от 6!
Недостатъци:
- Бих казала че развоят на събитията не отговаряше на моите очаквания но това всъщност е прекрасно, макар да останах леко недоволна.Поздрави от едно "малко" момиче...

0 коментара:

Публикуване на коментар

Предоставено от Blogger.