Търсене в този блог

Мрачни дни... или 9 причини за да я прочетете

Здравейте, хора ето че прочетох четвърта книга от Скълдъгъри Плезънт и сега ще ви разкажа малко за нея. Името ѝ е Мрачни дни ( звучи обещаващо нали?) а автора е Дерек Ланди.


Повече информация за книгата, може да откриете тук.


 Малко за сюжета:


Любимият ни детектив е изчезнал и Валкирия  на първо време трябва, сама да се бори срещу злото. Този път на пътя ѝ се изправя един от най - опасните убийци, както и вече познатите ни злодей... и всичко с едничката цел да убият Вал и да унищожат убежището (учреждение пазещо хората от магьосниците) . Но Вал не е сама, заедно с нея ще се борят неповторимата Танит, кравият Флетчър, мрачният Рийт и още доста добре познати (и не само) герои. Но злодеите могат да почакат, защото Валкирия и приятелите ѝ са заети с издирването на единственото, което може да върне Скълдъгъри Плезънт. Това и още доста неща...
                                    А ето и 9 причини за да прочетете книгата:


1. За да разберете какво се е случило със Скълдъгъри! Аз лично нямах търпение да започна книгата и да разбера къде се е озовал и как ще се върне. Да си призная очаквах, малко повече сюжетът да се завърти около това (не всичко да се реши за 5/6 глави) но въпреки това не съм разочарована. 

2.  Любимите ми забавни диалози:

— Парите налице ли са?
Танит подритна торбата на пода до крака си.
— Изтеглихме по малко от всяка от многото ни банкови сметки. Добре, че добрите и
надеждните хора като нас не ценят парите кой знае колко.
— Говори за себе си — измърмори Флетчър.
— Като говорим за пари, ти нищо не си дал — навъси се Танит.
— Личното ми време за нищо ли го имаш? — озъби се телепортаторът.
— Ами нищо си е, особено ако опиташ да купиш нещо с него.
— О.

3. Дизайнът на книгата, красивата корица, изпипаните детайли... всичко това е прекрасно и макар да не е причина да прочетете самата книга, все пак е истинско удоволствие да я държите в ръце.


4. Новите герои: Давина Мар, Антон Страх, Флетчър, Клемънт Скарабей, (основният злодей) Соломон Рийт, Сийлън... и макар ако не сте чели книгата, тези имена да не ви говорят нищо, са достатъчно доказателство за това, че няма как да ви омръзнат книгите. Винаги има нови герои в не малък брой, които да разнообразяват сюжета. Както и да поддържат интереса на читателя.
От всички изброени харесвам Флетчър, чиято роля се оказа много по - важна отколкото очаквах. Макар че е герой още от предната книга, в тази той се открои повече в моите очи.  Забавен но не натрапчив персонаж, чието присъствие, показва порастването на Вал.5. Вампири, зомбита, серийни убийци... Дерек Ланди не се свени да използва разнообразни злодеи в книгите си, с което определено се откроява. Макар поредицата да се води за деца съм силно убедена, че не и липсва насилие. Защо отбелязвам това като плюс... без него нито една книга нямаше да е същата. Липсват лигави моменти и сънтименталности, което за мен е изцяло окей.

6. ДинамикатаГероите както винаги се изправяха пред толкова много ситуации, че всеки край на глава отвеждаше читателя на съвсем неочаквано място. И така през цялата книга. 

7. Кулминацията. Повечето книги са написани, така че или нямат кулминация, а  направо край, или тя е къса и недостатъчна за да поддържа някакво напрежение в читателя. Всъщност в тази книга имаше повече от един край, звучи странно, но точно когато прочетях развръзката на дадена ситуация, или аз поне си мислех че е така, се оказваше, че автора е подготвил още нещо за читателя. Напрежението  просто не ме напусна последните няколко глави...

8. Пророчества. Няма да е тийн фентъзи без такова. Да си призная може да се дразня от този похват (трик) на авторите, но честно казано умирам от радост, когато в някоя книга се появи злокобно пророчество за края на света... или там каквото ще засяга. Тук си е именно за края на света и дори са цели две, как да не му стане любопитно на човек.

9. Краят, не мога да спра да мисля за него, за последните няколко реда... дори ги препрочетох за да се уверя, че съм разбрала правилно. 

Ами това беше, както се вижда реших да подходя малко по - различно към това ревю... и дано ми се е получило :)

Оценка на книгата - 6/6


Поздрави от едно "малко" момиче...

0 коментара:

Публикуване на коментар

Предоставено от Blogger.