Търсене в този блог

Създадена от дим и кост


Здравейте, днес ще ви занимая с книгата Създадена от дим и кост, написана от Лейни Тейлър.

Повече за книгата, ще намерите тук.Създадена от дим и кост е от книгите преизпълнени с емоции, които карат читателя да се влюби в поне една мъничка частица от иначе необятната фантазия на своят автор. Това се случи и с мен този път. Преди доста време се пробвах да прочета или поне да  започна тази книга, но често казано тогава не открих, нищо в което да се влюбя. Но въпреки това малка частица от магията се бе прокраднала в мен, защото продължих да си мисля за Кару и нейният необикновен живот, за улиците на Прага (които мечтая наистина да посетя), за порталите отвеждащите на всяка точка на света, за необикновените създания и т.н. 

Така давайки поредният втори шанс на вече зарязана книга, открих още едно произведение, което да наредя сред любимите си.
Кару (главната героиня) е момиче с необикновен живот, израснала сред химери, което не знае нищо за своят произход, което обикаля света за да изпълнява задачи поставени ѝ от Бримстоун (герой който е нещо като неин баща), живее сама в Прага, има синя коса и не се страхува да се впусне в битка дори насреща ѝ да стой най - красивият и опасен ангел в този и в другите светове.
Акива ( вече споменатият ангел) е от героите, които няма как да не харесате - адски красив, загадъчен, мълчалив, опасен но и готов на всичко за любовта си. Той е и връзката с миналото, със света който Лейни Тейлър изгражда съчетавайки същества от две отделни митологии (серафими от християнската и химери от гръцката) като дори за миг не заимства от тях. Всъщност това бе и едно от нещата, които ми харесаха най - много. От резюмето очаквах едва ли не класиката: лошия демон срещу добрия ангел и по средата красивото, но адски нуждаещо се от закрила момиче. Но книгата изобщо не отговори на това очакване. Като за начало, по мое мнение, в тази книга не присъства добра страна. Във вековната война която се дови между химерите и серафимите и двете страни ми се сториха жестоки и с погрешни разбирания за мир и победа. Освен това Кару със сигурност не е героиня, която се нуждае от закрилник. Научила се през годините обикаляне на света, тя отлично знае как да се защитава и да се справя сама. Умение много полезно, когато главната героиня остава сама сред улиците на Прага, без неизменната сигурност на Бримстоун и другите химери. Именно тогава се откроява и още един герой -
Зузана. Шантавата, но винаги вярна, приятелка на Кару. Честно казано не зная дали харесвам този образ, но със сигурност знам, че него не харесвам. Като цяло внася колорит и нотка на веселие в историята. 
Освен вече изброеното, авторката проявява оригиналност като преплита в историята и приказката на феята на зъбките, но без феята. Тук вместо нея желанията се изпълняват от химерите и дават съвсем различна гледна точна на нещата.
А като за финал, няма как да не коментирам мотивът със забранената любов. Едва ли има по - романтична представа за това как човек ( в случая не точно) се бори с всичко и всички, до последно за любовта си... дори и след смъртта.
Като литературно произведение ми хареса, че авторката е избрала да пише в трето лица, няма прекалено много герои, главите бяха къси  и имаха заглавия. 
Книгата успя да ме развълнува с идеята си, с оригиналността си, със странността си... радвам се че я дочетох, макар и  с една година давност. Понякога за да оценим и разберем нещо трябва ние самите са се променим...
И преди да се разфилосовствам, накрая на ревюто ще ви кажа и все пак какво не харесах: 

 • мудността в началото на книгата
 • прекаленото смесване на настоящето със спомените на героите   
 • описанието на неща, които изобщо не ме вълнуваха
 • не харесвам и  корицата, струва ми се зловеща и за разлика от следващите  не дотам изпипана

Като заключение ще кажа, че Създадена от дим и кост не е книга за всеки, искаше се търпения за да стигна до наистина вълнуващата част... а станали това без колебание разбрах, че Кару и Акива вече са част от сърцето ми.
Оценка: 5/6.


Поздрави от едно "малко" момиче...

4 коментара:

 1. И моето начало с поредицата не беше лесно... но когато я приключих нямах никакво съмнение, че една от любимите ми. Красиво ревю си написала, помогна ми да си припомня историята отново :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря! Сега чета втората книга и не бих казала, че ми харесва толкова, колкото тази, но много харесвам Кару и Акива затова няма отказване :)

   Изтриване
 2. Прекрасно ревю ! След като и аз успях да прочета книгата, имам по-голяма представа за сюжетната линия на това съвършенство и от личен опит знам колко невероятна сама по себе си е историята за Кару и Акива ^^ Книгата се нарежда сред едни от най-любимите ми фентъзи поредици и с най-голямо нетърпение чакам възможността да прочета и останалите 2 ^^

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Историята и героите са страхотни! Наистина много харесвам Създадена от дим и кост, но вече седмица се опитвам да дочета втора книга и не мога. Най - вече защото ми липсва именно онази магия от първата книга. Дано скоро започнеш втората книга, защото много искам да разбера мнението ти :) Дано ти хареса... за себе си не зная. Но Създадена от дим и кост е страхотна <3

   Изтриване

Предоставено от Blogger.