Търсене в този блог

Бронзовият ключ


Здравейте, приятели! Днес ще ви споделя, какво мисля за Бронзовият ключ, написана от Касандра Клеър и Холи Блек.


Повече за книгата, може да намерите тук.Любимите ми Кал, Тамара и Аарън са вече в третата си година, като ученици в Магистериума. Но както повелява съдбата и този път, няма да премине спокойно и безопасно. Освен всички трудности, младите магьосници трябва да разкрият, кой се опитва да убие Калъм. Редици от изпитания, тайни и битки, съпътстват героите до вълнуващият край на Бронзовият ключ. 
Ако трябва да избера една книга от всички през тази година, която съм чакала наистина с нетърпения, то  изобщо няма да се замисля, и ще посоча Бронзовият ключ. И чакането си е заслужавало, защото определено останах доволна от всичко. Както и в предните две книги, и в тази проследяваме събитията съпътстващи тримата най - добри приятели Кал, Аарън и Тамара. Но в третата част на поредицата историята поема по нов път, който определено ме изненада. Като за начало авторките са наблегнали на отношенията между Кал и Аарън, тяхното приятелство и магичната връзка, която ги свързва. Най - после присъстваха глави, в които се разказва, как героите се обучават да контролират и използват магията на хаоса, чието присъствие отново е основна част от  сюжета. Но колкото и да ми бе приятно да чета за тяхното магично обучения ( и да си мечтая, че и аз съм там) главите все пак бяха концентрирани около две наистина важни неща - тайните на Кал и една нова, и опасна мистерия, а именно разкриването на самоличността на този, който се опитва да му навреди. Тук читателя може да се изживява като детективи, да предполага, колкото  си иска, кой от героите е новият злодей - добре познат персонаж, криел се зад маска на приятел или някой от новите герои. И след като ги споменах, на преден план се откроява Анастасия Таркуин, чиято роля прави книгата още по - интересна и заплетена. По - отявлени роли инат и Джаспър, който отново става част от  групата, неизменното присъствие на Пакостник, Силия с чиято роля ни се напомня, че героите все пак порастват, Майстор Руфъс който отново безуспешно се опитва да опази своите ученици от опасности и проблеми (като че ли повечето породени именно от техните постъпки), Алма която аз лично едва си спомних от предната книга, но ще останете изненадани, колко важна роля се изиграва присъствието ѝ в цялостната история, разказана ни в Бронзовият ключ.
И всички тези герои някак си отново бяха преплетени по великолепна начин, в история  преливаща от емоции. Харесах абсолютно всичко... от неспирната динамика до неизменните терзания на Кал. Които в трета книга не са по - малко от преди. Сянката на Константин Мадън е все по - близо и мракът несъмнено приближава за да изправи Кал пред най - големите му страхове.
Сюжетът бе преизпълнен със събития,  без излишни диалози и описания. Присъстваха разнообразни моменти и герои, драматични разкрития и стоплящо сърцето приятелство.
Корицата най - сетне става за гледане, дори е хубава (защото е синя, в любимият ми цвят) за разлика от  предните две, които бяха направо плашещо грозни, но като че ли, този измисля ги, си е взел поука. Само дето самата книга нещо ми се вия една идея по - тънка от колкото трябваше. Може би малко повече протакане на сюжета, нямаше да го утежни прекалено. Дори мисля, че би било една идея по - добре. Аз лично намерих действието в книгата за прекалено забързано, но това едва ли може да се нарече недостатък.
Изгарям от нетърпения да разбера как продължава историята и ще припомня, че мразя да чета поредици, които се пишат в момента... трябва да чакам за следващата.
Оценка: 6/6


Бронзовият ключ изненадва, вълнува и запленява...  и макар да съм пристрастна, защото книгата е част от една от трите ми най - любими поредици, я препоръчвам горещо.


Ревю на Железният изпит (Магистериум#1) - тук.
Ревю на Медната ръкавица (Магистериум#2) - тук.


Поздрави от едно "малко" момиче...0 коментара:

Публикуване на коментар

Предоставено от Blogger.