Търсене в този блог

Момиче от календара: Януари, февруари, март


 Здравейте приятели! Днешната тема ще бъде книгата Момиче от календара: Януари, февруари и март... написана от Одри Карлан.Повече за книгата - тукМия Сондърс има сериозен проблем - баща ѝ дължи ужасно голяма сума пари - и това застрашава, както него, така и Мия. Но главната героиня намира начин да изкара парите. Условието е да работи като елитна компаньонка в компанията на различи красиви, богати и преуспели мъже за една година. Дали целта ще оправдае средствата и дали няма да срещне истинската любов... може да разберем сред редовете на провокативният роман на Одри Карлан.
Това което ме привлече в тази книга е красивата корица - нежна, пролетна... не знам, но много ми харесва - и покрай нея реших, че искам да прочета и самият роман. Историята му е провокативна, но и сладка  - за момиче, което търси себе си и макар сюжетът да представя нея и ситуациите в които попада, в една по - пошла страна,  аз си открих необходимото количество романтика.

Мия е типична героиня - красива, не е глупава, знае какво иска и като по случайност ѝ се отдава шанс да го постихне. Самият роман е доста по - различен от това, което по принцип бих избрала. За мен е оригинален, но съм сигурна, че попада в поне няколко типични за този жанр клишета. Но както казах за мен е нещо ново и различно. Хареса ми колко отдадена на желанието си да спаси баща си бе главната героиня, но и някак си над нещата. Харесах описаният разкош, провокативните елементи, които не завземаха целият роман, а го правеха една идея по пикантен. Разбира се нямаше как да не се впечатля и от това как Мия и Уес (сексапилният първи клиент) бяха представени като пълни противоположности. Неговата страна на огледалото отразяваше един красив свят, изпълнен с всички блага - обичливо семейство, богатство, успехи. Докато живота на главната героиня бе именно обратното - труден,  самотен, без помен за любящо семейство и пари.  Всъщност според мен самият роман имаше за цел да засегне много теми (освен еротиката) и ако читателя се вгледа достатъчно, с лекота може да открие онези напълно нормални житейски трудности, съпътстващи всеки един човек, поуката от грешните решения и вечното правило, че колкото и да ни е трудно, можем да се справим...  Но  ако трябва да бъда  честна, освен красивото послание, нито героите бяха реалистични, нито събитията, в които главната героиня участваше. 
Може би най - много се издразних именно на захаросаният ефект, които авторката бе изградила при  взаимоотношенията на Мия и нейните клиенти. 
Имам предвид тяхната нереалистична привързаност към нея, която (макар да е романтична и сладка) определено не би присъства в действителността...
И след като споменах Уес е редно да отделя и по няколко реда на другите двама главни героя -  Алек и Тони - с които авторката наистина разнообразява книгата. Всеки един от клиентите на Мия се различава драстично от предходният, внася разнообразие, разказва своята история и създава нова в рамките на определеният месец, като по този начин не само се наслаждаваме на един малък нов свят, но и откриваме по нещо ново и за главната героиня. Определено това потапяне от история в история ми хареса много, създаде усещане в мен за динамика, но по доста различен от типичният начин. И може би именно това бе най - големият плюс, които открих в книгата. 
За самата нея - определено ми хареса как бе написана - нищо особено и необичано, но приятно - с повече описния, но без да натоварват и с някаква лекота, която доста добре подчертаваше характера на героиня, от чието име се разказва историята. Като недостатък, изтъквам липсата на кулминация при различните етапи. Искаше ли се да има една щипка повечко драма на места. 
Определено обаче положителните качества преобладават и за мен този роман заема челни позиции сред книгите, който харесвам. 


"Не бях някоя лигава принцеса, която чака чаровният принц  да дойде и да я спаси.
 А той не беше принцът на бял кон, който се втурва към момичето и го измъква от беда." Малко романтична, 
малко тъжна, 
малко провокативна
 но много интересна и забавна...

Оценка: 5/6

Поздрави от едно "малко" момиче...


0 коментара:

Публикуване на коментар

Предоставено от Blogger.