Търсене в този блог

Ангелско нашествиеЗдравейте, котета...
Днес ще ви споделя мнението си за книгата Ангелско нашествие. Написана от Сюзън Ий.


Информация за книгата може да откриете тук.Представете си, че светът, в който живеем бива разрушен от ... ангели! За да оцелее 17 годишната Пенрин е готова на всичко. Изправена пред какви ли не предизвикателства, главната героиня не губи надежда за собственото си оцеляване, както и за това на майка си и малката си сестричка. Но всичко се обърква. Детето бива отвлечено и Пенрин решава, че на всяка цена трябва да си го върне. Останала сама, тя среща своят бъдещ спътник. Но той не е просто поредния борещ се с последни сили човек - той е един от тях. Той е ангел! 
Рафи е нападнат от своите и единственото му спасение е младото момиче, което го открива. И макар двамата да са коренно различни и от двете страни на опустошителната война, Рафи и Пенрин, трябва да се научат, как да оцелеят двамата,  как да си помага и най - трудното от всичко - как да си имат доверие.
Не бях чела фентъзи от много време на сам. Антиутопия още по - малко, но когато реших, че е време да разнообразя литературната си рутина се спрях на тази книга. Започвам я за втори път. Имам я от няколко години и досега си стоеше непрочетена на рафта у дома. Помня, че първият път когато посегнах към нея, нещо в историята ме отблъсна.
Не си спомням какво е било тогавашното ми впечатление, но сега уверено мога да кажа, че романът не е лош и дори бих го наредила след доста добрите (но не най - добрите) антиутопии, четени през годините 
Ще започна с историята. Тя ни разказва за свят, който е на прага на пълното унищожение. Винаги съм харесвала такива истории. Има нещо в тях, което ме ката да се вълнувам. А тази се различава от останалите, защото вместо типичните злодеи имане ангели. Не знам за вас, но аз като чуя за ангел си представям добро същество, неспособно на злини.  Е, добре...  представям си също секси мъжага без риза, но с огромни криле. Мисълта ми е, че именно с тази си особеност, този роман ме изненада.  Не съм чела повечето популярни поредици с такива персонажи (освен една, която изобщо не харесах), но за мен тази книга си е с доста оригинален замисъл. Разбира се това се отнася само за замисълът ѝ защото героите са образци на клишето. Изобщо не харесах Пенрин и макар ролята ѝ да не бе отрицателна, за мен това момиченце е изцяло в  череният ми списък. През по - голямата част от книгата се държеше, като типична тинейджърка ( по клиширания начин) - заядлива, непокорна и дразнеща.
Въпреки това очаквам в следващите две книги да видя развитие в характера, иначе няма да се сработим с поредицата. За другият главен герои - ангелът Рафи - мога да кажа, че ми бе симпатичен, макар той също да робува на клишето. Бе готин, умен и секси... в точните моменти смел и героичен. Идеален образец за момче от тийн роман. Не, че това е проблем за мен... но тъй като не бях чела такива книги отдавна ми се наби в очите.
За стилът на авторката, мога да кажа, че се чете лесно... поне за мен. Не е нещо невиждано и нечувано, но е добър. Достатъчно описателен, но не прекалено. 
Това се отнася и за самият роман. Имаше си от всичко - динамика, екшън, редица от предизвикателства по пътя към целта, доста второстепенни герои. Доста добре бе и описана постапокалиптичната обстановка - плашеща и някак добре позната. Действието се развика в Сан Франциско, за тези който се чудят. 
За финалът, той определено си заслужаваше прочита на цялата книга. Оправда очакванията ми и дори ги надмина. Бе наситен с емоции и действие, постави нови въпроси и даде отговори на някой вече зададени. 
Като цяло атмосферата в книгата е наситена с напрежение, а действието неспирно. Има си недостатъците, но коя ли книга няма такива? Ако търсите нещо, което да ви заинтригува и не сте чели още този роман - време е да поправите това.Оценка: 3,5 /5

Поздрави от едно "малко" момиче...0 коментара:

Публикуване на коментар

Всичко за мен

Моята снимка
.Здравейте, казвам се Мери и съм блогър от... ами, доста време. Продължавам с това начинание, защото искам да имам мое кътче в света, където да се чувствам у дома. Това за мен е Дневникът на едно "малко" момиче..., но аз не обичам да съм сама, затова ви каня да станете част от моето книжно (и не само) приключение
Предоставено от Blogger.