Търсене в този блог

Опасните личностиЗдравейте хора,
Наскоро прочетох една много интересна книга, 
казва се Опасните личности,  и веднага разбрах, че ще бъде чудесна тема за ревю. Защо ще разберете по надолу...


Повече за книгата - тук.


Опасните личности са навсякъде около нас - в автобуса, на работното ни място, в училище и дори в собственото ни семейството. Затова ние трябва да сме наясно, какво всъщност представляват те и колко пагубно може да бъде влиянието им върху нас.
В тази книга Джо Наваро прави именно това, запознава ни с основните типове опасни хора, с тяхното поведение и как ние самите да се защитим от тях.
Книгата е много интересна. Преди обаче да се впусна в анализи, ето ви малко интересни факти:
1. Авторът е бивш агент и профайлър  от ФБР.
2. В книгата често, можете да откриете, реални премери (реални престъпления) показващи нагледно последиците от отношенията с опасните личности.
3. Опасаните личности ( в тази книга) са 4 типа:
- нарцистични личности
- емоционално нестабилни личности
- параноидни личности
- хищници
3. Всяка глава подробно описва поведението на всеки едно от типовете Опасни личности. Плюс тяхното влияние, съвети как да ограничим въздействието им, какви биха били резултатите от взаимоотношенията с тях и как да ги разпознаем сред околните.
4. Всяка глава завършва със списък, чрез който можете да определите да ли дадена личност спада към определения тип Опасна особа и до каква степен е проблематична.
Аз лично обичам да чета такива трудове. Винаги в паметта ми
Джо Наваро
остава по нещичко от тях. Затова и с тази книга станахме изключително близки и доста бързо я прочетох. За протокола, аз в момента чета доооста бавно и най - често по няколко книги. Затова всяка книга, която ме е накарала да чета с мерак и да я приключа в рамките на няколко дни,  заслужава моята похвала.
За самата книга. Интересна е. Написана е добре, но авторът прекалено често и по много повтаря едни и същи неща. Факт, който малко ме подразни, но оправдавам с желанието му  да наблегне на дадени въпроси с цел да ги "набие в главата" на читателя и по този начин да помогне. Което, за помощта говоря, малко ме съмнява. Да, книгата действително би била приложима, тъй като в нея много подробно са описани   методите на действие на (да кажем) човекът хищник. И съм склонна да призная, че ако забележа в някого, някое от изброените "качества" на този тип хора, ще се притесня и най - вероятно ще огранича контактите си с въпросния. Но тук идва и момента, в който си мисля следното: как една книга, може да ме направи достатъчно компетентна, да преценя дали един човек е реално опасен (хищник, емоционално нестабилен или нарцистичен) или просто неразбран от мен или околните. По никакъв начин не подценявам книгата и идеята на автора, те ми харесват много, но поставям под съмнение, това до каква степен са приложими.
Нещо което ми направи силно впечатление: в дългите описания на опасните типове хора, се срещаха методи на поведение, което съм срещала в хора, който със сигусност не спадат към нито една категория. Това прави ли ги прикрити психопати или просто показва, как в даден момента (най - често в патова ситуация) всеки един от нас може да стане опасен? Или е нормално да проявяваме черти от даден тип, без да сме част от него? Самата аз съм не съм идеална и в някой от опасенията, припознах мои реакции или мисли, но определено не се вписвам в цялостната картина, обрисуваща поведението на даден тип. Идеята ми е, че в определено монети всеки един от нас, може да заприлича на чудовище и да бъде оприличен на такова. Но, прочита на една книга не ни дава право ние да определяме това. Най - вече защото в неподходящ момент и ние самите сме проявили а нарцистично поведение, а сме били емоционално нестабилни (особено в пубертета).
Знам, че това ревю е повече като анализ и монолог, а не изложение, но това са моите въпроси, който книгата пробуди и който за жалост не мога да задам към писателя.
Иначе, като се изключи това, че аз не вярвам в практическото ѝ приложение,  книгата е чудена за основа, за тези който са любопитен какво се върти в главата на психарите ( знам, че не е най - коректното обръщение). Бих прочела още по темата и най - вероятно ще го направя.
Все пак, ако сте чели тази книга и познавате човек препокриващ всичко ( или поне повечето) описано за даден тип опасен човек... плюйте си на петите. Самият Джо Наваро дава същият съвет на своите читатели. Осовебено в последните глави,  които е посветил на съвети, как да се презпазим напрактика - като напримен в кои часове статистически е най - вероятно да станем жертви на престъпление или каква походна би обезкоражила насилник, търсещ лесна плячка. Определено тази част на книгата ми се стори далеч по - полезна.
Друго важно нещо, което авторът подчертава, е че такива хора (от 4 основни типа или комбинация от тях) не се променят и най - вероятно отношенията ви ще свършат зле.
Така, че ако искате да навлезете в света на един американски профайър, ето ви една възможност. Както и (може би) средство, чрез което да се предпазите от влиянието на опасните хора, а да си признаем, те наистина са сред нас и много често ние не ги забелязваме,  докато не стане прекалено късно.

Обобщено: книгата е интересна. Радвам се, че я прочетох и я препоръчвам ако харесвате такива четива. Симпатизирам безкрайно на автора за идеята му и за стремежа му да помогне да хората преди да са станали жертви.

Оценка: 5/5


Поздрави от едно "малко " момиче...


0 коментара:

Публикуване на коментар

Всичко за мен

Моята снимка
.Здравейте, казвам се Мери и съм блогър от... ами, доста време. Продължавам с това начинание, защото искам да имам мое кътче в света, където да се чувствам у дома. Това за мен е Дневникът на едно "малко" момиче..., но аз не обичам да съм сама, затова ви каня да станете част от моето книжно (и не само) приключение
Предоставено от Blogger.